Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Informace, jak tyto stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním souhlasíte s použitím souborů cookie. Více informací. Rozumím Pro správné fungování webu si zapněte javascript.

Informatické myšlení

flag en

8. 10. 2020 – Pozítří 10. října 2020 začíná EU CodeWeek, který si dává za cíl popularizovat programování v očích veřejnosti. Zatím je v Česku zaregistrováno přes 100 akcí a další přibývají. Zároveň ve stejný termín probíhá i Hodina kódu.

Tento rok budou akce vztažené k programování probíhat v termínech od 10. do 25. října 2020. Minulý rok bylo v Evropě celkem 73 tisíc akcí a 232 v ČR, letos je zatím přihlášeno ze zřejmých důvodů pouze 27 tisíc, u nás přes 100. Vzhledem k probíhajícím opatřením v boji s pandemií bude většina akcí probíhat on-line, resp. „z domu“. Evropský týden programování nabízí zábavné aktivity, ke kterým se budou moci připojit účastníci naživo, z domova nebo ze školy. Všechny akce konané v Česku naleznete na této mapě. Týden programování organizují de facto sami organizátoři akcí.

„V rámci Jednoty školských informatiků jsme se letos zaměřili především na pomoc se zprostředkováním finanční podpory pro školy v programu Meet and Code (podpora pro organizátory on-line programovacích akcí). Týden programování u nás podporuje dále také Digikoalice, Dům zahraničních služeb, Czechitas a mnozí další,” konstatuje Daniel Lessner, předseda Jednoty školských informatiků.

„V Czechitas podporujeme Evropský týden programování a Hodinu kódu tak, že vyzýváme lidi z komunity, aby šli odučit alespoň hodinu programování například na svoji domovskou školu nebo pro děti kolegů ze svého zaměstnání. Další možností je uspořádat třeba jen hodinku programování pro děti své nebo děti svých kamarádů. My pak dětem, které se zúčastnily, posíláme za odměnu nálepky a tetovačky,” říká Adéla Sýkorová, marketingová specialistka z organizace Czechitas.

Přemýšlíte, že byste také učili v rámci EU CodeWeek programování? Využijte k inspiraci tyto materiály a nezapomeňte svoji akci přihlásit zde. Evropský týden programování 2020 bude oficiálně virtuálně zahájen 8. října v 17 hodin středoevropského času. Akci budou organizátoři streamovat na Facebook a YouTube. Zúčastní se jí zástupci Evropské komise a významní autoři zajímavých programovacích materiálů.

„Ten, kdo v současné době nemá alespoň základní počítačové dovednosti, přichází o zdroj informací, alternativní formu sociální interakce i lepší pracovní příležitosti. U mladší generace to platí dvojnásob a u té je potřeba tyto znalosti prohlubovat a nebýt jen „obyčejným“ uživatelem. Dle studií totiž 65 % pracovních míst, které jednou obsadí děti, které přichází na základní školu, zatím vůbec neexistuje! Evropský týden programování je skvělou příležitostí, jak si vyzkoušet základy programování, robotiky a logiky, ať už je vám 10, nebo 60 let.  Jsem moc rád, že i letos na seznamu událostí najdete i akce organizované dobrovolníky z CoderDojo. Příští týden ve středu si také můžete zkusit programovat s europoslanci – snad nám to půjde,” dodává europoslanec Luděk Niedermayer, ambasador CoderDojo Česká republika.

V roce 2019 se Evropského týdne programování zúčastnilo 4,2 milionu lidí ve více než 80 zemích celého světa. Průměrnému účastníkovi bylo 11 let, 49 % účastníků ročníku 2019 byly ženy nebo dívky. 92 % akcí Evropského týdne programování se konalo ve školách, což ukazuje, že snahy o větší zapojení učitelů do ročníku 2019 byly úspěšné.

CW2020

Sdílejte akci:

Zůstaňte v obraze


© Copyright 2018 Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích. Vyrobil Rexonix, corporate design Helena Jiskrová. Pravidla ochrany osobních údajů