Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Informace, jak tyto stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním souhlasíte s použitím souborů cookie. Více informací. Rozumím Pro správné fungování webu si zapněte javascript.

Informatické myšlení

flag en

 

Přípravy na svatební hostinu vrcholí. Všude přibývají ozdoby, květiny přesně podle přání toho, pro koho je to důležité, a konečně dorazila i krabice s pěkné vyvedenými jmenovkami pro hosty. Spolu se zasedacím pořádkem, aby bylo jasné, jak jmenovky rozmístit k velikému stolu. Ovšem čas běží, a běda, pokud tento nejdůležitější den nebude perfektní. Jak si poradíte?

hostina

 

Nabízí se docela hodně možností:

  • Vezmu krabici, obcházím stůl, pro každé místo dohledávám jmenovku
  • Beru jmenovky po jedné, každou najdu v zasedacím pořádku a donesu na místo.
    • Jméno v zasedacím pořádku po nalezení škrtnu. Nebo raději až po umístění jmenovky, kdybych třeba zapomněl, kam jdu.
    • Po cestě už můžu hledat místo další jmenovky.
  • Zkusím rozdělit práci mezi několik pomocníků… jenže jak? Mají si vzít několik jmenovek? Nebudou do sebe vrážet? Mají si vzít na starost nějakou část stolu? Mám více kopií zasedacího pořádku?
  • Práci si nejprve připravím: jmenovky si rozmístím na samotný zasedací pořádek, aniž by bylo třeba někam chodit. Potom je v daném pořadí sesbírám a na jeden průchod kolem stolu rozmístím. Nebo ten úkol už snadno zadám pomocníkům.

Informatika neříká, co je obecně nejlepší postup pro rozmístění jmenovek. Asi jste sami poznali, že optimální postup závisí na mnoha okolnostech (Máme pomocníky? Kolik? Jak schopných? Kolik je jmenovek, jak je velký stůl, popř. kolik jich je a jak rozmístěných? Kolik jmenovek se mi vejde ruky? Na jak velkém papíru je zasedací pořádek?). Situace je navíc ztížena tím, že čas běží i během rozmýšlení postupu. V jeden okamžik je tedy třeba začít. Potřebujeme rozpoznat, který postup je už dostatečně dobrý (nejspíš to ale nebude ten, který nás napadne jako první). Právě pro rozhodnutí naznačená v tomhle článku je informatické myšlení jako stvořené.

 Stejně jako pro přípravu samotného zasedacího pořádku, aby spolu seděli pokud možno ti, kteří mohou, a v žádném případě ne ti, kteří nemohou. To je zase úplně jiné dobrodružství.

Dan Lessner, blog Učíme informatiku

Sdílejte akci:

Zůstaňte v obraze


© Copyright 2018 Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích. Vyrobil Rexonix, corporate design Helena Jiskrová. Pravidla ochrany osobních údajů