Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Informace, jak tyto stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním souhlasíte s použitím souborů cookie. Více informací. Rozumím Pro správné fungování webu si zapněte javascript.

Informatické myšlení

flag en

Vedoucí školského odboru: je třeba změnit pohled na informatiku

Věříme, že velkou část práce na kvalitě výuky informatiky mohou vedle škol odvést jejich zřizovatelé. Požádali jsme zástupce jednoho z nich, vedoucího školského odboru Královéhradeckého kraje RNDr. Jiřího Orta o vyjádření. Jak vidíte výuku ICT a informatiky ve školách dnes? Kam by podle vás měla směřovat? Doporučíte školám využití připravených učebnic nebo můžete doporučit další podpůrné zdroje? 

 jula zuza male

Předmět informatika a výpočetní technika má ve školách nejsložitější postavení. V žádném jiném předmětu není tak obrovský rozptyl v dovednostech jednotlivých žáků. Učitelé informatiky mají také různý přístup k vlastnímu pojetí výuky - výuku lze vést uživatelsky, různou mírou se věnovat oblasti hardwaru, na různé úrovni učit programování.

Je třeba, aby se celkově změnil pohled na informatiku. Nejdůležitější je vést žáky k logickému myšlení a systému algoritmů. Nesmíme ze žáků vytvářet roboty, učitel nemá žáky programovat. Potřebuje žáky programující, nikoliv programovatelné.  

Na potřebnou změnu v přístupu k informatice však musíme nejprve připravit učitele. Ti následně povedou žáky k vlastnímu informatickému myšlení. Systém výuky v tomto projektu umožňuje žákům skutečné učení hrou a zároveň jim dává prožitek pocitu radosti, když daný výrobek funguje. 

Nespornou výhodou je, že učebnice pokrývají výuku základní školy a rovněž navazující výuky na střední škole. Navíc učitel může podle těchto materiálů realizovat celou výuku, nebo si jen vybrat některé oblasti a svoji výuku jimi doplnit. 

Náš současný svět je založen programech, které nás provází celých životem. Musíme systém pochopit, jinak budeme v jistém slova smyslu negramotní.

Sdílejte akci:

Zůstaňte v obraze


© Copyright 2018 Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích. Vyrobil Rexonix, corporate design Helena Jiskrová. Pravidla ochrany osobních údajů