Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Informace, jak tyto stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním souhlasíte s použitím souborů cookie. Více informací. Rozumím Pro správné fungování webu si zapněte javascript.

Informatické myšlení

flag en

 

Už od roku 2008 probíhá na českých školách oblíbená předmětová soutěž Bobřík informatiky podporovaná Ministerstvem školství. Žáci se v rámci této soutěže učí informaticky přemýšlet. Bobřík si klade za cíl seznámit s opravdovými informatickými otázkami a problémy. 

Soutěž vznikla  jako reakce na měnící se paradigma ohledně potřebných  počítačových znalostí. V dnešní době již nestačí umět počítač pouze ovládat jako uživatel, ale potřebujeme mu rozumět, umět informaticky přemýšlet a efektivně řešit problémy. Soutěž také povzbuzuje žáky většímu zájmu o informatiku a ukázat, že se jedná kreativní předmět.201812100824 bobr 1

Jak Bobřík informatiky probíhá? Kdo a jak se může přihlásit?

Žák vyplní online test na počítači, kde zpracovává jednotlivé úlohy týkající se informatického myšlení, algoritmizace, porozumění informacím, řešení problémů a digitální gramotnosti. Bobřík informatiky je otevřen pěti věkovým kategoriím, mohou se zapojit 4.ročníky ZŠ až po maturitní ročníky. Do soutěže se žáci nepřihlašují jednotlivě, ale celou školu přihlásí koordinátor, který pak má na starost i průběh soutěže na dané škole.

Výsledky testu zjistí žáci okamžitě. Jsou obeznámeni, kolik bodů získali, ale také v jakých úlohách chybovali a proč. Ze svých chyb se tak mohou  lépe poučit, protože řešení úloh mají bezprostředně v čerstvé paměti. Výsledky testu také zahrnují vysvětlení,  proč je daná úloha informatická (nikoli matematická). Toto objasnění může posloužit i samotným učitelům, kteří si tímto rozdílem často sami nejsou jistí. Na stránkách visí archiv testů z jednotlivých ročníků, které je možné si ozkoušet a využít i ve výuce.

Základní informace o soutěži a aktuality

V roce 2018 proběhl již 11.ročník Bobříku informatiky v ČR. Tato soutěž byla založena v roce 2004 v Litvě a postupně se rozšiřovala dál. Nyní probíhá ve více jak 50 státech a Českou republiku nalezneme na krásném 6. místě co do počtu soutěžících. V loni se zúčastnilo 79 988 soutěžících (v roce 2017 bylo zapojených 74 886 soutěžících). Přečtěte si další statistiky k soutěži.

    1. ledna 2019 proběhlo ústřední kolo Bobříku v kategorii Senior (maturant). Kdo je vítězem letošního ročníku a jak to celé dopadlo? Podívejte se na výsledky.
  • ,,V každém kraji do ústředního kola postoupí zhruba 30 soutěžících. Ti pak pod dohledem komise složené minimálně ze tří zástupců různých škol z kraje vyplňují podobný test jako v kole školním, jen samozřejmě těžší. Rozhoduje především počet získaných bodů, ale také čas. Letos v ústředním kole získalo 49 soutěžících plný počet bodů a jejich pořadí se stanovilo právě podle času, který na test spotřebovali,“ vysvětlil Jan Berki, ředitel ústředního kola kategorie Senior a také sdělil, že se pro nejlepší řešitele z každého kraje vybírají zajímavé ceny, letos se například soutěžilo o Arduino či mini dron. ,,Osobně se přiznám, že je pro mě ctí a zároveň radostí být součástí týmu, který se na přípravě soutěže podílí. Svou troškou tak můžu přispět k zajímavějšímu vzdělávání a také k zatraktivnění témat informatického myšlení.“

    S “bobřími“ úlohami se budeme moci setkat i v nových učebnicích informatiky.  Autorem jedné z těchto učebnic je i Jan Berki. ,,V tuto chvíli vybíráme úlohy primárně jako doplněk k učebnici Základy informatiky pro ZŠ, která je určena pro 5. až 7. třídu. Velkou novinkou ale bude vytvoření modulu, přes který bude možné úlohy zobrazovat či filtrovat podle přednastavených či vlastních kategorií. Bude si tak možné vybrat úlohy ke kterémukoli tématu i pro kterýkoli ročník,“ dodává. 
    Některé učebnice informatiky jsou již hotové a mohou se rovnou využít při výuce informatiky.

    Autor: Michaela Svobodová

    Sdílejte akci:

    Zůstaňte v obraze


    © Copyright 2018 Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích. Vyrobil Rexonix, corporate design Helena Jiskrová. Pravidla ochrany osobních údajů