Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Informace, jak tyto stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním souhlasíte s použitím souborů cookie. Více informací. Rozumím Pro správné fungování webu si zapněte javascript.

Informatické myšlení

flag en

Každý rodič si pro své dítě přeje to nejlepší. Aby se jim splnily sny, aby byly v životě šťastné a dělaly něco, co je baví. Jako dospělí máme lepší přehled o pracovních příležitostech, a tak můžeme své děti nasměrovat k něčemu, co je bude nejen bavit, ale i živit. Pokud si nejste jistí, jestli jsou informační technologie pro vaše dítě správná volba, napoví vám článek na blogu webové stránky codemonkey.com. Sepsala jej Melanie Sovann, která se věnuje dětské psychologii a vzdělávání.

Poznáváte své děti ve většině následujících bodů?

annie spratt ORDz1m1 q0I unsplash

 

1) Baví je technické předměty – přírodní vědy, technologie, matematika. Tyto obory spojuje podobný styl myšlení a přístupu k řešení problémů.

2) Rády řeší úkoly – některé lidi výzvy děsí, jiné lákají. Pokud mají vaše děti rády hádanky, rébusy či hlavolamy a nevzdávají se, dokud nepřijdou na řešení, bude je bavit i programování.

3) Jsou založeny spíše logicky než emocionálně – stejně jako dospělí mají i děti různé osobnosti. Pro racionálně založené děti budou počítače dobrá trefa.

4) Technologie už je zaujaly – díky různým aplikacím mohou děti už od předškolního věku objevovat základy programování. Pokud vaše dítě podobná aktivita bavila, je velká šance, že bude chtít objevovat stále složitější věci.

5) Nejsou jen pasivními konzumenty technologií – v dnešní době tráví všechny děti hodně času před obrazovkou. Dobrým znamením ale je, pokud vaše dítě více baví hry a zábavné aplikace než například jen sledování videí.

6) Chtějí přijít věcem na kloub – zajímá je, jak věci fungují. Budoucí programátoři nevidí jen to, jak vyskočí topinka z toustovače, chtějí vědět, jak a proč se to stalo.

7) Hodně se ptají – to opět naznačuje, že vaše dítě zajímá podstata fungování věcí. Otázkami se děti učí, a dítě, které se pořád ptá, se chce pořád učit.

8) Rychle se učí z vlastních chyb – při osvojování si nových věcí je naprosto přirozené dělat chyby. Ti, kdo je využijí k ponaučení a dalšímu pokroku, tak, aby se podobné chybě v budoucnu vyhnuli, se učí mnohem rychleji.

9) Nebojí se těžkých, komplexních úkolů – některé děti velmi obtížné úkoly rovnou odradí, jiné se do nich pustí, ale po krátké době jim dojde trpělivost. Pokud je vaše dítě potenciální programátor, bude se snažit přijít na řešení bez ohledu na čas.

10) Rády si hrají samy – takových dětí je poměrně mnoho. Neznamená to, že nejsou společenské, jen potřebují svůj klid, aby se soustředily na svoje objevování, čímž se učí nejvíce a nejrychleji.

11) Jsou spíše introvertní – každý jsme jiný a nedá se říct, že některý typ osobnosti je lepší nebo horší. Introvertně založení lidé upřednostňují spíše samotářské profese, zaměřené na řešení problémů. Není na tom nic špatného, když neplýtvají energií na sociální interakci na pracovišti, zbude jim jí více
na práci samotnou a společenské vztahy rozvíjejí ve svém volném čase.

12) Mají dominantní levou mozkovou hemisféru – podle výzkumů je právě ona zodpovědná za logické myšlení a racionalitu oproti pravé, která
má na svědomí spíše kreativitu a umělecké projevy.

Těchto dvanáct bodů berte jako vodítko k zamyšlení. Nejdůležitější je nezapomínat, že zájmy se často s věkem mění, proto je dobré umožnit dětem vyzkoušet si co nejvíce různých druhů činností a zájmových oblastí v mladém věku tak, aby získaly různorodé zkušenosti a samy si našly, co je baví.

Autorka: Jana Čtveráčková

Sdílejte akci:

Zůstaňte v obraze


© Copyright 2018 Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích. Vyrobil Rexonix, corporate design Helena Jiskrová. Pravidla ochrany osobních údajů